NEWS

COMENTARIU Marius Oprea | Tragedia de la spitalul Babeş: transparenţa e virtuală. Moartea e reală

„Transparenţa este mai mult decît un cuvînt”, scria Voiculescu pe 5 martie, cînd a început scandalul cu ”vaccinarea peste rînd” a militarilor. Ieri s-a răzgîndit. Zicea el atunci: ”transparenţa este o promisiune de onestitate faţă de oameni şi de încredere între cetăţeni şi autorităţi”. O încredere care a mai primit ieri o lovitură şi nu mai are mult pînă cînd să se spulbere cu totul.

Ceea ce iese în evidenţă din primul moment în tragedia petrecută ieri la spitalul ”Victor Babeş”, în urma căreia au murit trei pacienţi (din opt) atunci cînd ventilaţia cu oxigen s-a oprit într-un TIR folosit ca unitate mobilă de ATI-Covid, este lipsa de transparenţă, care poate fi socotită şi o încercare stîngace de a ascunde gravitatea situaţiei. Cînd presa a aflat, autorităţile n-au mai avut ce face. Premierul Cîţu a convocat o pseudo-şedinţă de guvern aseară la 22 30, de fapt numai pentru a-i da cuvîntul lui Raed Arafat, ca să scoată castanele din foc. Acesta a reuşit, în faţa unor ziarişti placizi, pe care i-a băgat uşor în bălării tehnice, să deturneze discuţia de la subiectul esenţial al ei. Dacă a discutat cu ministrul sănătăţii, care ştia şi l-a sunat pe Arafat pe la 18:30, ulterior ducîndu-se personal acolo, de ce presa a aflat abia după trei ore despre o tragedie petrecută după ora 17?

Vlad Voiculescu este un ministru al sănătăţii care îşi conduce ministerul şi face ”politică publică” mai bine pe facebook decît în viaţa reală. E de fapt o caracteristcă a USR-PLUS, care se simte mai bine în spaţiul virtual ca în realitate. Pe 5 martie, cînd se războia cu ”sistemul corupt” al ”statului paralel” (de fapt, cu instituţiile de apărare şi securitate naţională, care se vaccinau, chipurile, peste rînd), încercînd astfel să acopere accesarea ilegală a Registrului Naţional de Evidenţă a Vaccinărilor de către consilierul său ”onorific” pe probleme de ”transparenţă”, Voiculescu scria că “transparenţa este un subiect care a însemnat foarte mult pentru mine în 2016, la Ministerul Sănătăţii. Atunci am pornit mai multe iniţiative, pentru a aduce la suprafaţă date despre achiziţiile şi investiţiile din sănătate”.  

Acum, în 2021, transparentă este doar tentativa oficialilor din sănătate de a pune batista pe ţambal. Sesizînd totuşi gafa ministrului Voiculescu, care tăcea, fugit în păpuşoi, în vreme ce presa aflase totuşi de moartea celor trei pacienţi din TIR-ul de terapie mobilă de la Spitalul Babeş, premierul Cîţu a ieşit şi a spus: ”de ce am ieşit în această seară şi era important? Am văzut că administratorii sau reprezentanţii statului fug în aceste momente, fug de comunicare. Cetăţenii au nevoie să comunicăm mai mult în aceste momente. Au nevoie să venim să le explicăm. De aceea, l-am adus în această seară lîngă mine pe domnul Arafat să explice exact ce s-a întîmplat, o să stea cu dumneavoastră aici, să răspundă la întrebări. Ceea ce ştim pînă acum: nu trebuie să mai fugim de comunicare. Trebuie să venim să comunicăm transparent românilor de fiecare dată”. Şi ne-au explicat, Arafat băgîndu-ne în sofisticata funcţionare a ventilatoarelor. Nu ne-au explicat cum e cu ATI-ul făcut în TIR-uri şi nu în spitale.

Nicio explicaţie despre TIR-urile transformate în unităţi mobile de terapie intensivă, care au ajuns în curţile mai multor spitale COVID din ţară. Acestea, o donaţie făcută vara trecută Inpectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în urma unei campanii umanitare derulate de Fundaţiile SMURD şi ”Mereu Aproape”, nu au capacitatea ”de a funcţiona pe termen lung. Sînt gîndite strict pentru calamităţi – inundaţii sau un cutremur. Ţii pacienţii acolo 2-3 zile pînă îi stabilizezi. Este motivul pentru care nicio ţară din lumea asta nu a folosit aşa ceva. Toate spitalele din lumea asta, în momentul în care au avut nevoie de paturi suplimentare, au construit spitale modulare”, a explicat Oana Gheorghiu, co-fondatoare a Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, care a construit din donaţii cel mai performant spital modular ATI pentru pacienţi COVID din România. Dar ISU preferă acestor spitale TIR-urile. E o opţiune care a costat pînă acum trei vieţi şi tragedii se mai pot întîmpla: improvizaţiile de acest fel s-au defectat mai tot timpul.

Nu l-a întrebat nimeni pe domnul Arafat (pe absentul din realitate Voiculescu n-aveau cum) despre firma Medist SRL, a familiei Vădescu, fostul minstru al finanţelor, trimis în judecată anul trecut pentru corupţie, care asigură mentenaţa acestor TIR-uri. O mentenanţă pe ”dinafară” – inginerul prezent ieri la Babeş refuzînd să intre în el ieri, de teamă să nu se infecteze cu SARS-CoV-2. Nu s-a pus nicio întrebare despre trecutul relaţiilor dintre ISU şi alte firme ale lui Sebastian Vlădescu din domeniul medical, cu care Ministerul Sănătăţii a bătut palma. De pildă,cea pentru tratarea coronavirusului, BESMAX PHARMA DISTRIBUTION SRL, care asigură de acum un an altă mentenanţă, cea a echipamentelor de plasmafereză, prin care se asigură colectarea de plasmă umană hiperimună de la pacienţii vindecaţi. Aceste firme nu sînt printre cele asupra cărora s-a năpustit Vlad Voiculescu, atunci cînd vede în spatele atacurilor la adresa sa ”mafia din Sănătate”.

”Mafia din sănătate” nu înseamnă şi TIR-urile de ATI, unde ”lucrează” familia Vlădescu. Deşi cel de la Babeş s-a stricat la două zile de la instalare şi în el au murit trei oameni. Şi nu e un început. TIR-ul ATI de la Institutul Marius Nasta din Bucureşti a fost la un pas de dezastru acum două luni, cînd un generator s-a aprins şi a scos fum. La Botoşani, TIR-ul ATI a fost scos temporar din uz, după ce a plouat (şi) pe el.

Ministrul sănătăţii posta (simultan cu conferinţa de presă a premierului Cîţu, la fel ca şi acum două zile) tot pe facebook, mediul în care se simte cel mai bine: ”Azi în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la spitalul Victor Babeş. Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienţii COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din Bucureşti. Am mers apoi acolo, pentru a vorbi cu medicii şi conducerea spitalului. Cinci dintre ei au fost trasferaţi în siguranţă. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvaţi. O anchetă penală este în desfăşurare iar mîine voi solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus aici. Condoleanţe pentru familiile îndurerate!”, a scris Vlad Voiculescu. N-a scris de ce a fost nevoie ca trei oameni să moară şi el să nu spună nimic, decît după cinci ore după ce a aflat de acest lucru. Nici măcar să nu posteze nimic pe facebook, cum îi e în obicei, decît după ce presa aflase deja de două ore de tragicul incident.

Cu ”mafia din sănătate” lupta se poartă pe facebook. ”Transparenţa” e prezentă şi ea doar pe facebook. Cînd e vorba despre boala acestui sistem, ministrul spune că ”românii nu s-au schimbat, ce s-a schimbat este scena politică şi faptul că anumite televiziuni nu mai primesc bani”. Da, aşa o fi, cum spune ministrul Voiculescu. E adevărat că românii nu s-au schimbat. Ei continuă să moară, chiar în realitate. Transparenţa e virtuală. Dar moartea e reală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].