NEWS

Când va fi atins apogeul crizei generate de coronavirus, în România? Iată ce spun experţii

Dacă nu simţi încă din plin impactul pandemiei asupra economiei, ar trebui să fii pregătit pentru anul viitor. Dumitru Tosca este vicepreşedintele operaţional al Zarea Bucureşti, unul dintre cei mai mari poducători locali de spumante. Spune că dacă euro va depăşi pragul de 5 lei, aşa cum indică previziunile specialiştilor de la CFA România, afacerea în care este implicat va avea de suferit.

Vânzările vor fi mai mici, iar costurile mai mari, spune Tosca. 

„Materii prime, materiale, o parte se achiziţionează în lei, o parte în euro, deci costul produsului va fi mai mare. Marginile noastre automat vor scădea”, a declarat acesta. 

Analiştii CFA România mai susţin că impactul crizei Covid-10 se va resimţi puternic în România în primul trimestru din 2021.

Aceştia anticipează un curs de aproape 5 lei pentru un euro în următoarele 12 luni. Pachetul de sprijin economic de la UE va influenţa fluctuaţiile cursului de schimb, spune Claudiu Cazacu, consultant de strategie al X-Trade Brokers România. În prezent, balanţa cursului de schimb nu operează în favoarea monedei naţionale, este de părere analistul.

O opinie similară are consultantul fiscal Adrian Benţa. 

„Dacă se păstrează această tendinţă de importuri mai mari decât exporturi cu siguranţă cursul de schimb se va devaloriza. Probabil Banca Naţională va interveni în piaţă şi va calma deprecierea”, a spus acesta. 
 

Prognozele analiştilor

Deficitul bugetar anticipat pentru acest an de unii analişti este de 8,4%

Valoarea medie a anticipaţiilor indica un declin al PIB-ului de 4,4% pentru 2020

Rata a somajului ar putea ajunge la 7,3% la finalul anului

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].